top of page
Search
  • kristakollo

Eistveres toimus traditsiooniline Leivapäev

Updated: Jan 4, 2020



Leivapäev on rahvapidu, kus kõik keerleb Eesti rahvusvilja, rukki, ümber- ahjusoojast leivast hoogsate laulude ja tantsudeni. Eistvere IV Leivapäeva avasid Õnnela Lees ja naisrahvatantsurühm Pillerpäkad. Tervitussõnad edastas Järva Vallavolikogu esimees Jüri Ellram.


Osalejatel oli ainulaadne võimalus nautida Ratasseppade suguvõsa kontserti. Perekond Ratasseppade esivanemad pärinesid Eistvere külast Küünissaare talust. Perepojad Arvo ja Valdo Ratassepp olid Eestis tuntud koorijuhid. Nende lapsed ja lapselapsed on vanemate jägedes käies samuti tuntud muusikud. Eistveres esinesid Valdo Ratassepa tütred oma peredega. Kontserti alusas Aet Ratassepa pere. Aet Ratassepp töötab Soome Rahvusooperis viiuldajana, tema abikaasa Mart Ernesaks (jah, tõepoolest kuulsa Gustav Ernesaksa lapselaps), on Helsingi Konservatooriumis klaveriõpetaja. Muusikud on ka nende neli tütart. Järgmiseks esinesid pianistide duo Kai Ratassepp ja Mati Mikalai. Kai Ratassepp on hinnatud kammermuusik nii klassikalise repertuaari kui ka nüüdismuusika interpretatsiooni poolest. Duo on võitnud preemiaid mitmetel vabariiklikel ja rahvusvahelistel klaverifestivalidel. Ratasseppade kontserdi lõpetas katkend balletist „Luikede järv“




Pärast muusikalisi etteasteid said huvilised ise leiba sõtkuda, mille sai päeva lõpus ahjusoojana koju kaasa võtta. Leiva juurest ei puudu ka hea omavalmistatud või. Võiteo töötuba viis läbi Imavere Piimandusmuuseum Anneli Siimussaare juhendamisel. Tegevust jätkus mujalgi. Lastele pakkus meelelahutust Kalmesaare talu, kes tegi hobustega lõibusõitu. Populaarne oli martsipanist kujukeste voolimise töötuba. Lapsed said meisterdada ka värvilisi kivikesi. Kehakinnitust pakkus Eistvere mõisaaida kohvik, mille valikus oli aukohal rukkileivast ja rukkijahust valmistatud küpsetised ja road. Päeva lõpetas Marek Sadama ja Martin Trudnikovi kontsert Prantsuse šansoonid leivaahju juures.



Oli tore ja südamlik päev!

Suur tänu kõigile abilistele!

Projekti toetas Järva Vallavalitsus.





265 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page